O restaurante é
pequeno, simples, despojado e de bons sabores. O dono acumula as funções de maître, estudioso que é das sutilezas da gastronomia.
Penso um pouco e acabo
escolhendo o óbvio: fettuccine com frutos do mar. Ele aprova, condescendente.
Principia então o melhor e mais delicado momento de um jantar fora de casa: a
espera do prato. Se vem muito rápido, banaliza; se demora além do razoável,
traz impaciência ao estômago; se chega no tempo certo, não há melhor aperitivo.
Enquanto isso a conversa flutua, sem peso.
Chega a seu tempo. O
garçon o serve e deixa ao lado um pequeno recipiente com queijo ralado. Chega
de conversa; ocupem-se as bocas com
melhor proveito. Vem o dono-maître e pergunta se está tudo de acordo. Não devia
ter perguntado.
Faço-me de desentendido e indago:
-
Dizem
que queijo ralado e frutos do mar não se coadunam. É verdade?
O homem faz uma
expressão de contentamento por ter sido consultado e assegura:
-
É
verdade! Em dez anos de funcionamento, o senhor é o primeiro cliente que levanta a questão. Na Itália, colocar o quejo
na mesa já seria heresia. Os sabores brigam.
-
Pois
veja. Tenho um irmão que não tem papas na língua. Ele diria que é falta de
educação.
O homem me olha, meio
assustado.
-
Não
se assuste, é modo de falar. A palavra “educação” tem pelo
menos três acepções. Pode significar “bons modos”,
“boas maneiras”: palitar os dentes à mesa é falta de educação. Pode significar “instrução”, “conhecimento”: Fulano tem
educação universitária. E pode significar “apuro dos sentidos”, “treinamento
do gosto”: ouvir Wagner exige educação do ouvido. Meu irmão diz que
certos sabores exigem que se treine o paladar. Como tudo na vida. Não vai nisso
qualquer ofensa.
O maître concorda em
silêncio e se retira, um tanto desconcertado.
As outras pessoas (há
outros à mesa) tinham parado de comer. Após um curto silêncio, alguém murmura:
-
Certas
preleções não cabem à mesa. Pura falta de educação.
E tornamos todos ao
excelente repasto.
EDUKADO KAJ MARFRUKTOJ
La restoracio estas malgranda, simpla, senornama kaj kun
bonaj gustoj. La posedanto plenumas la taskon ankaŭ de ĉefservanto, ĉar li
estas studema pri subtilaĵoj de gastronomio.
Mi iom pensas kaj fine mi elektas ordinaraĵon: pastaĵon kun
marfruktoj. Li aprobas, bonvoleme. Komenciĝas tiam la plej bona kaj delikata
momento de eksterhejma vespermanĝo: la atendado de la manĝaĵo. Se ĝi alvenas
tro rapide, temas pri banaligo; se ĝi prokrastiĝas pli ol konsilinde,
senpacienciĝas la stomako; se ĝi alvenas ĝustatempe, ne eblas pli taŭga
apetitvekilo. Dume, konsersacio ŝvebas senpeze.
Ĝi alvenas ĝustatempe. La kelnero
servas kaj lasas flanke etan ujon da raspita fromaĝo. Ĉesu la konversacio;
okupiĝu la buŝoj per io pli profitodona. Alvenas la ĉefservanto kaj demandas, ĉu
estas ĉio en ordo. Li devus ne demandi.
Mi ŝajnigas nescion kaj demandas:
-
Oni diras, ke raspita fromaĝo kaj
marfruktoj ne kongruas inter si. Ĉu tio estas vera?
La viro mienas kontente pro la konsulto kaj asertas:
-
Vere! Post dek jaroj da funkciado, vi
estas la unua kliento, kiu starigas ĉi tiun demandon. En Italujo, kunmeti
fromaĝon surtablen estus jam herezo. La gustoj malpacas inter si.
-
Nu, vidu. Mi havas fraton, kiu
posedas akran langon. Li dirus, ke tio estas manko de edukiteco.
La viro rigardas min iom timigita.
-
Trankviliĝu, tio estas nur
esprimmaniero. La vorto “edukado” havas almenaŭ tri signifojn. Ĝi povas signifi
“taŭgan konduton”, ”taŭgan sintenon”: ĉetable purigi la denton per ligna
pingleto estas manko de edukiteco. Ĝi povas signifi “kleriĝon”, “konon”: Petro
havas universitatan edukitecon. Kaj ĝi povas signifi “trejniĝon de la sentumoj”, “trejnado de gustoj”: aŭskulti
la muzikon de Wagner postulas edukiĝon de la oreloj. Mia frato diras, ke ĝuado de iuj manĝaĵoj postulas, ke oni trejnu sin pri
la gusto. Kiel ĉio en la vivo. Ne estas en tio ia ofendo.
La estro silente konsentas kaj foriras iom konsternita.
La aliaj homoj ĉe la tablo (estas aliaj ĉetable) senmanĝe
atentas. Post mallonga silento, iu murmuras:
-
Iaj prelegoj ne konvenas ĉe la tablo.
Pura manko de edukiteco.
Kaj ni ĉiuj revenis al la frandinda manĝaĵo.
Ótimo texto! Acima de tudo, educativo! Pois é à mesa que se educa sobre esses assuntos do paladar. Assinado: o irmão.
ResponderExcluirLa vorto edukado nuntempe taugas por multaj aferoj, cxar la personoj bezonas trovi kaj ekspliki ecx Kiel la suno aperas matene kaj malaperaa nokte
ResponderExcluirRilate al tiu kroniko mankis la leciono pri l' silento...
Mi konsentas kun via frato: kia bela, eduka kaj frandinda
ResponderExcluirteksto!
Obrigado, Nazaré!!!
ExcluirD-ro Itua kuracas mian HIV, mi estis ARV-Konsumo dum 10 jaroj. mi estis en doloroj ĝis mi trovis D-ro Itua en blogs-ejo. Mi sendis al li informojn pri miaj detaloj pri mia VIH kaj mia loko, mi klarigis al li ĉion kaj li diris al mi, ke estas nenio timigita pri tio, ke li resanigos min , li donis al mi garantion, Li petas min pagi por eroj kotizoj do kiam mi kuracas mi montros dankemon mi faris kaj atestante pri liaj resanigaj herboj estas kio mi faros por la resto de vi tie havanta HIV kaj alia malsano povas vidi la bonan laboron de D-ro Itua. Mi ricevis sian herban medikamenton tra la servo de EMS Courier, kiu transdonis al mia poŝtoficejo ene de 5 labordaŭroj. D-ro Itua estas honesta viro kaj mi dankas lin pro sia bona laboro. li ankaŭ agnoskis lin kaj ripozon de miaj amikoj, ĝojas al mi, ke mi ne rajtas preni Pilolojn kaj ke tiu dika bello estas koŝmaro. Vi komprenos, kion mi parolas, se vi havas la saman problemon, kiun mi estis. Havante tiam ne nun tamen. Mi estas senpaga kaj sana Granda Danke al D-ro Itua Herba Centro. Mi ankaŭ havas sian kalendaron ke li ĵus sendis min, Li Kuracas ĉian tipan malsanon Kiel, Kancero, Herpero, Fibromalgia, Hiv, Hepatito B, Hepato / Reno Inflamatorio, Epilepsio, Infekteco, Fibropo, Diabeto, Dercumo, Kupro, Kaj #Anka? revenanta Eksan Amanton Reen .. Jen lia Kontakto .drituaherbalcenter @ gmail.com Aŭ Whats_app Number +2348149277967
ResponderExcluir